Wypieki

wedding-cake-1280014_1280

Nie jest łatwo nauczyć się prawidłowo piec ciasta. Z pozoru jest to dość proste, lecz w praktyce często zdarza się, że zamiast pysznego wypieku otrzymujemy zakalec.

Oczywiście można zapisać się na różnego rodzaju szkolenia cukiernicze, na których nauczymy się podstawowych zasad kulinarnych. Jednak, bez codziennej praktyki, szybko zapomnimy o cennych wskazówkach szkoleniowców.

Ponadto rodzajów ciast jest tak wiele, że krótki kurs nie sprawi, iż od razu staniemy się mistrzami sztuki kulinarnej i wygramy konkurs cukierniczy. Do tego trzeba wiele dni, a nawet lat praktyki. Nie należy się zatem zrażać, gdy nasz makowiec będzie się rozpadał lub babka nie wyrośnie, a krem do karpatki będzie się rozpływał po talerzu. Oczywiście nie musimy się uczyć pieczenia jedynie klasycznych ciast takich jak makowiec, sernik, karpatka czy babka. Coraz większą popularnością cieszą się również wegańskie wypieki, w skład którym wchodzą buraki lub fasola. Zamiast jajek używa się wówczas zalanego wrzącą wodą siemienia lnianego. Mleko zwierzęce natomiast zostaje zastąpione przez roślinne. Często również zamiast klasycznego białego cukru stosuje się zdrowsze zamienniki, takie jak ksylitol, cukier kokosowy, czy też syrop klonowy.

gingerbread-1560713_1280

Do pieczenia nie stosuje się jedynie mąki pszennej, ponieważ w obecnych czasach jest cała gama przeróżnych mąk. Do tych popularniejszych należy mąka z amarantusa, kokosowa, orkiszowa, czy też mąka ryżowa.
Oczywiście pieczenie nie dotyczy jedynie ciast. Ktoś, kto nie ma talentu cukierniczego, może wykazywać predyspozycje do pieczenia chleba. Z pozoru jest to łatwe zadanie, które polega na zmieszaniu kilku składników i włożeniu ciasta do piekarnika. W praktyce jednak cały proces jest bardziej skomplikowany. Trzeba bowiem nie tylko cierpliwie czekać, aż ciasto odpowiednio wyrośnie przed włożeniem do piekarnika, ale także uzyskać odpowiednią konsystencję powstałej z mąki i wody masy. Niekiedy należy wcześniej przez parę dni lub tygodni przygotowywać specjalny zakwas do pieczenia chleba, dzięki któremu nasze wypieki będą zdrowsze i smaczniejsze.

Jeśli ktoś chce sprawdzić się jako piekarz może zapisać się na konkurs piekarski. Osoba podejmująca się tego wyzwania powinna uprzednio zapoznać się z różnymi rodzajami chleba. Obecnie w piekarniach możemy otrzymać nie tylko chleb pszenny, żytni i razowy ale również orkiszowy, indyjski, i wiele innych. Istnieją również specjalne chleby dla diabetyków o obniżonym indeksie glikemicznym. Kupując chleb w małej piekarni również możemy poprosić o jego pokrojenie. Oczywiście gorącego wypieku nie należy kroić. Zdecydowanie lepiej poczekać, aż wystygnie.

bread-1281053_1280

Umiejętność pieczenia chlebów i ciast jest przydatna nie tylko w okresie świąt, lecz także w codziennym życiu. Zapach świeżo upieczonego chleba roznoszącego się po całym domu jest cudowny. Ponadto możliwość wykorzystania nabytych umiejętności do tworzenia nowych, autorskich przepisów jest, nie tylko bardzo rozwojowa, ale również dostarcza wiele satysfakcji. Nie ma nic lepszego niż uśmiech członków rodziny po spróbowaniu naszego wypieku.