O czym trzeba pamiętać otwierając własny lokal?

pizza-329523_1280

Posiadanie własnego lokalu gastronomicznego to olbrzymie wyzwanie. Trzeba pamiętać o wielu pułapkach jakie czekają na nas w tym biznesie oraz być przygotowanym na liczne przeciwności losu, często nie do końca zależne od nas. Gastronomia jest trudnym biznesem. Jeżeli jednak posiadanie własnego lokalu jest naszym wielkim marzeniem, nie warto się zniechęcać. Trzeba się jednak uzbroić w cierpliwość, być pracowitym, wytrwałym i konsekwentnie realizować swoje cele. Niezbędne będzie też odpowiednie zaplecze finansowe, ponieważ aby otworzyć dobry lokal trzeba sporo zainwestować w wyposażenie gastronomii, lokal i profesjonalny personel.
Urządzenia gastronomiczne są podstawą każdego lokalu. Być może brzmi to jak banał, ale wiele osób zdaje się o tym zapominać. Tymczasem trzeba pamiętać, że nie warto oszczędzać na odpowiednim sprzęcie, ponieważ kupno tanich i nieprofesjonalnych urządzeń, może nam przynieść więcej szkody i pożytku, oraz de facto, narazić nas na jeszcze większe koszty. Pamiętajmy, że sprzęt potrzebny w restauracji jest znacznie bardziej eksploatowany niż urządzenia potrzebne na użytek domowy. Z tego też względu kupno tanich garnków, tandetnej kuchenki gazowej oraz mikrofalówki, jest zdecydowanie niewystarczające. Warto też wybrać się do profesjonalnych sklepów oferujących sprzęt specjalnie dostosowany do potrzeb lokali gastronomicznych.
Duże znaczenie ma też wybór odpowiedniego miejsca na nasz lokal oraz zatrudniony przez nas personel. W przypadku miejsca, to jego wybór zależy od wielu czynników m.in od grupy docelowej naszego lokalu. Jeżeli zaś chodzi o personel to dobrze jest postawić na osoby z odpowiednim doświadczeniem. Oczywiście nie oznacza to, że każda kelnerka musi mieć 20-letni staż pracy, ale choć jedna z nich powinna znać tajniki branży gastronomicznej, dzięki czemu możliwe będzie przeszkolenie reszty personelu.

Sporo informacji na temat własnego lokalu gastronomicznego znajdziecie na tej stronie: http://www.gastrosalon.pl