Metamorfoza burgera

burgery

Gdzie zjeść coś na mieście? Najlepiej, aby nie czekać zbyt długo na zamówienie i zjeść równie szybko. Nie ma przecież czasu, gdy przerwa w pracy jest krótka, albo gdy zaraz zacznie się ciekawy koncert. Idealnym rozwiązaniem są burgery. Te przeszły w ostatnich latach metamorfozę.

Długo był to niemal płaski kotlet w bladej bułce. Na pocieszenie zwiędły liść sałaty. Obecnie hamburgery przeżywają swoją drugą falę popularności. Co teraz proponują restauracje fast food proponujące przykładowo burgery w Krakowie?

Można teraz wybrać rodzaj bułki, np: maślaną lub pełnoziarnistą. I jest ona ogromna. A to dlatego, że musi pomieścić bardzo duży kotlet, przypominający ten domowy. I zazwyczaj wykonany jest w 100% z wołowiny. Niektóre kotlety mogą mieć dodatki jak cebulkę, pieczarki, albo papryczki chilli. Spotyka się także burgery z wołowiną szarpaną. Miłośnicy drobiu mogą zamówić burgera z filetem z kurczaka.

Nie można też zapomnieć o dodatkach. Te zazwyczaj są liczne, a restauracje proponują hamburgery w wielu wariantach. Dodaje się różne rodzaje sałaty i wyrafinowane rodzaje sera, w tym nawet pleśniowy. Często też dodawane są świeże zioła, jak kolendra lub bazylia. W charakterze dodatków spotkać można również surową szalotkę albo karmelizowaną cebulę. Najczęściej też, zamiast keczupu, stosuje się autorski sos pasujący smakiem do stylu hamburgera.

Jak widać, hamburger na nowo stał się ikoną fastfoodu. Jest przy tym jeszcze bardziej smaczny, niż zwykle. I wciąż można go zjeść bardzo szybko. To doskonała wiadomość dla wszystkich smakoszy.