Mąka i cukier kokosowy – warto poznać je bliżej

cukier nie musi być niezdrowy - sprawdź cukier kokosowy

Zdrowe odżywianie jest coraz częściej stosowane wśród ludzi, którzy dbają o swój stan fizyczny i psychiczny. Używając w codziennej diecie składników zawierających naturalne witaminy, błonnik i mikroelementy, wspomagamy skutecznie organizm. Jednymi ze składników zdrowego odżywiania są produkty pochodzące z kokosa – mąka kokosowa i cukier kokosowy, który warto przyjrzeć się bliżej.

Mąka kokosowa jest bezglutenowa i zawiera spore ilości błonnika wpływającego dobroczynnie na trawienie. Mąkę kokosową można wykorzystywać do przygotowywania potraw ale najpierw trzeba poznać jej właściwości i przeznaczenie. Warto wiedzieć, że przygotowując jakąś potrawę nie można całkowicie zastąpić mąki pszennej mąką kokosową, ponieważ ze względu na brak glutenu, przyniosłoby to niedobry efekt. Mąkę kokosową można mieszać z mąką pszenną i wykorzystywać do pieczenia chleba i ciasteczek.

Jednak aby powstały smaczne wypieki nie można zapomnieć o możliwości wykorzystania cukru kokosowego, który jest równie słodki jak inne cukry dostępne na rynku, posiada jednak trochę więcej wartości odżywczych. Karmelowy smak cukru kokosowego został zauważony i doceniony przez smakoszów kawy i deserów, może być spożywany zarówno na ciepło jak i na zimno. Wypiekając ciasta można cukier biały zastąpić właśnie cukrem kokosowym osiągając lepsze efekty smakowe.

Niektórzy wykorzystujący ten cukier w swojej kuchni zauważyli, że ma on jeszcze jeden pozytywny aspekt, a mianowicie intensywny i długo utrzymujący się zapach, dlatego wystarczy wsypać jego niewielką ilość do kominka od olejków zapachowych i delikatnie podgrzewać a niesamowity aromat będzie unosił się w całym mieszkaniu.

Poznaj lepiej cukier kokosowy na: http://oleje-kokosowe.pl/cukier-kokosowy/