Konkursy cukiernicze i piekarskie szansą na zaistnienie w branży

21

Przez większość dorosłego życia uczestniczymy w różnych szkoleniach, kursach, które podnoszą nasze kwalifikacje zawodowe, zwiększając tym samym nasze szanse na rynku pracy lub pomagają nam rozwinąć nasze zainteresowania. Szkolenia i kursy organizowane są w formie stacjonarnej lub za pośrednictwem internetu. E-learning, czyli szkolenie za pośrednictwem sieci komputerowych i internetu jest bardzo wygodną formą szkolenia, zajmuje mniej czasu, można dokształcać się bez wychodzenia z domu. Większość szkoleń jest oczywiście odpłatna, ale można też znaleźć kursy czy szkolenia, które prowadzone są nieodpłatnie.Oferta kursowa dostępna na rynku jest bardzo bogata i obejmuje różne dziedziny i nauki, począwszy od kursów zajmujących się naukami ścisłymi, aż po tak zwane kursy miękkie, czyli takie, które poszerzają i rozwijają określone kompetencje interpersonalne. Dużym zainteresowaniem cieszą się szkolenia komputerowe, z zakresu księgowości, rachunkowości, kursy kosmetyczne. 

14Dla laików i osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę i doświadczenie z zakresu cukiernictwa są organizowane szkolenia cukiernicze. Na takich szkoleniach można krok po kroku zgłębić tajniki słodkich wypieków. Zwykle takie szkolenia organizowane są w małych, kilkuosobowych grupkach. Uczestnicy poszerzają swoja wiedzę teoretyczną a następnie w praktyce ją wykorzystują, przygotowując własne wypieki. Organizatorzy zapewniają stanowiska wyposażone w urządzenia i narzędzia, wszystkie potrzebne materiały i produkty. Osoby biorące udział w szkoleniu cukierniczym nie tylko uczą się robić ciasta kruche, biszkopty, torty, serniki, ciasta drożdżowe, muffinki, pierniki, słodkie śniadania, ale także uczą się sztuki dekorowania, poznają najnowsze techniki oraz zapoznają się z najnowszymi trendami.
Szkolenia prowadzone są przez cukierników posiadających wieloletnie doświadczenie w branży cukierniczej, dekorowaniu ciast.
Po zakończonym szkoleniu uczestnicy otrzymują certyfikaty potwierdzające ukończenie szkolenia.
Osoby, które tworzą wyjątkowe wypieki, chcą zaprezentować swoje umiejętności cukiernicze mogą wziąć udział w organizowanych konkursach cukierniczych lub konkursach piekarskich. Konkurs piekarski i konkurs cukierniczy zwykle składa się z dwóch części: części teoretycznej i części praktycznej. Uczestnicy muszą w części praktycznej wykonać pod okiem komisji konkursowej określone w regulaminie prace. Oceniane są nie tylko same wypieki, ale także organizacja stanowiska pracy, technika wykonywania, wyrobów, elementy zdobnicze, prezentacja gotowego wyrobu, omówienie procesu wykonania. W części teoretycznej uczestnicy muszą udzielić odpowiedzi na pytania testowe. Na takich konkursach często pojawią znane, wybitne osobistości, autorytety z dziedziny piekarskiej lub cukierniczej. Laureaci takich konkursów zyskują nie tylko nagrody pieniężne, ale przede wszystkim jest to dla nich sprawa prestiżu, mają możliwość zaistnienia w branży, często otrzymują propozycję odbycia stażu w znanych cukierniach czy piekarniach pod okiem samych mistrzów.

Zobacz więcej na: akademiamistrza.pl